Skip to content
unnamed

Αρχαία Ολυμπία

Η Ολυμπία είναι ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς τοπους για την προβολή της ελληνικής αρχιτεκτονικής και της πολεοδομίας της κλασικής εποχής. Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη σύγχρονη πόλη γνωστή ως Αρχαία Ολυμπία.

Ο χώρος χρησιμοποιήθηκε για τους Ολυμπιακούς αγώνες που ξεκίνησαν το 776 Π.Κ.Χ. και τελειώσαν το 393 μ.Χ., λόγω της σχέσης τους με τον παγανισμό. Αν και μεγάλο μέρος του χώρου χτίστηκε κατά τη διάρκεια του 5ου-4ου αιώνα π.Χ. (Κλασική περίοδος), υπάρχουν κάποιες παλαιότερες (αρχαϊκές) κατασκευές καθώς και ελληνιστικά και ρωμαϊκά ερείπια.

Το πιο διάσημο από όλα τα κτίρια είναι ο Ναός του Δία, ο οποίος κάποτε κατείχε το γιγαντιαίο άγαλμα του Δία που ήταν ένα από τα Επτά Αρχαία Θαύματα. Πιστεύεται ότι η τοποθεσία θάφτηκε κάτω από λάσπη που προήλθε από τσουνάμι.

Ο αρχαιολογικος χώρος καλύπτει μια μεγάλη περιοχή και είναι προτιμότερη η επίσκεψη με έναν οδηγό, καθώς υπάρχουν τόσα πολλά να γνωρίσετε και τόσες πολλές συναρπαστικές ιστορίες να ακούσετε. Δίπλα στον χώρο βρίσκεται ένα Αρχαιολογικό Μουσείο που φιλοξενεί μικρότερα αντικείμενα που βρέθηκαν στον χώρο.

Κατά την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, στη σύγχρονη πόλη της Ολυμπίας χτίστηκε ένα Μουσείο των Ολυμπιακών Αγώνων. Θα είναι ενδιαφέρον για τους οπαδούς των αγώνων και περιέχει μια ωραία συλλογή μεταλλίων, γραμματοσήμων και φωτογραφιών από τα μοντέρνα παιχνίδια. Ο Ναός του Απόλλωνα Επικούριου απέχει μόλι 1 ώρα με το αυτοκίνητο από το Κατάκολο. Σχεδιάστηκε από έναν από τους αρχιτέκτονες του Παρθενώνα και θεωρείται ένας από τους πιο καλά διατηρημένους ναούς της κλασικής εποχής στην Ελλάδα.

unnamed

Αρχαία Ήλιδα

Η αρχαία Ήλιδα, ήταν ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά κέντρα της Πελοποννήσου στα αρχαία χρόνια, και ήταν η πόλη υποδοχής των Αγώνων και η πρωτεύουσα της Ηλείας. Σημαντική πολιτιστική εκδήλωση πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι, τόσο στο Αρχαίο Θέατρο Ηλίδας όσο και στο Κάστρο Χλεμούτσι.

unnamed

Κάστρο Χλεμούτσι

Χτισμένο τον 13ο αιώνα, το Κάστρο των Σταυροφόρων βρίσκεται σε έναν λόφο, όχι μακριά από το Ιόνιο Πέλαγος, προσφέροντας υπέροχη θέα στη γύρω εξοχή μαζί με τα νησιά της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς. Στα μέσα του 15ου αιώνα ήταν ένα από τα κάστρα του τελευταίου βυζαντινού αυτοκράτορα, Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Το 1460 το Οθωμανικό κράτος κατέλαβε το Κάστρο και το κράτησε μέχρι το 1687, όταν μια περίοδος 50 ετών βενετσιάνικης κυριαρχίας διέκοψε την οθωμανική κατοχή. Το 1825 έγινε μέρος της νεοσυσταθείσας Ελλάδας. Οι εσωτερικοί τοίχοι του κάστρου είναι εξαγωνικοί και διαθέτουν μεγάλα, άνετα δωμάτια με τζάκια. Τα εξωτερικά τοιχώματα είναι λιγότερο τακτικά και μερικώς καταστραμένα.. Ωστόσο, είναι ένα σημαντικό μεσαιωνικό μνημείο που δίνει μια εικόνα της ταραχώδους εποχής.
Σε μικρή απόσταση βόρεια του κάστρου,στα Λουτρά Κυλλήνης είναι ένας αρχαίος χώρος σπα, που έχει αναπτυχθεί εκ νέου για να παρέχει σύγχρονες και παραδοσιακές θεραπείες σπα, όπως λασπόλουτρα.

Back To Top